Eορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης 1821: Ενημέρωση για τις εκδηλώσεις ζητούν οι κάτοικοι των Δολιανών

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Κατοίκων των Δολιανών
Προς
την Κοινότητα Δολιανών
τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας
τον κ. Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας
τον κ. Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου
τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων
Κοινοποίηση : στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Θέμα: Εορτασμός 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης 1821

Η Κυνουρία και ιδιαίτερα η Β. Κυνουρία δεν συμμετείχε απλά στην Επανάσταση, αλλά διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην περίοδο της πολεμικής δράσης αλλά και στην προετοιμασία της. Tα σχολεία στα Δολιανά στον Άγιο Πέτρο και αλλού έδωσαν τη δυνατότητα της πνευματικής αφύπνισης. Στον Άγιο Ιωάννη Αρκαδίας, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε η ιστορική Σχολή Καρυτσιώτη από το 1798 έως το 1826 . Πολλοί Κυνουριείς έγιναν μέλη της Φιλικής Εταιρίας με προεξέχοντα τον Γ. Λεβέντη από το Κορακοβούνι, ο οποίος αναδείχθηκε σε μέλος της ανώτατης αρχής. Αυτός μαζί με τον Παπαφλέσσα συνέταξαν το σχέδιο της Επανάστασης, άσχετα αν δεν υλοποιήθηκε σε όλη του την έκταση. Υπήρξε ακόμη αντιπρόσωπος της Κυνουρίας στην Δ΄ Εθνική Συνέλευση.
Με την έναρξη της Επανάστασης δημιουργήθηκε στα Βέρβενα στρατόπεδο, κυρίως των Κυνουριέων, με στρατιωτική διοίκηση και επιμελητεία, το γνωστό Κελάρι.
Από τις πρώτες νικηφόρες μάχες των Ελλήνων είναι η μάχη στα Άνω Δολιανά και στα Βέρβενα της 18ης Μαΐου 1821, που έδωσε αυτοπεποίθηση στο λαό και έπεισε ότι η Επανάσταση μπορεί να νικήσει.
(Στα Άνω Δολιανά από το 1971 γινόταν αναπαράσταση της μάχης των Ελλήνων με τους Τούρκους κάθε χρόνο και αργότερα κάθε 4 χρόνια μέχρι το 2003)
Τα γεγονότα στα Βέρβενα με την άφιξη του Υψηλάντη και τη διαφωνία του με τους προεστούς για τον τρόπο διοίκησης του αγώνα είναι το πρώτο επεισόδιο στη μακρά φιλονικία για την εξουσία στην επαναστατημένη Ελλάδα.
Επισημαίνουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Πραστιωτών στην έφοδο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς και τον ηγετικό ρόλο στην Κυνουρία του Αγιοπετρίτη Κοντάκη.
Η Β΄ εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823 δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε στρατιωτικούς , πολιτικούς και προεστούς με αποτέλεσμα τον οδυνηρό εμφύλιο. Όμως απέτρεψε την αρπαγή της εθνικής γης από τους πλούσιους και ψήφισε σημαντικά πολιτικά δικαιώματα σε προοδευτική κατεύθυνση. Η συνέλευση συνεδρίαζε με τους κυβερνητικούς στα Αγιαννίτικα Καλύβια και οι αντικυβερνητικοί με τον Κολοκοτρώνη παρευρίσκονταν στα Μελιγίτικα Καλύβια.
Το 1826 η επιδρομή του Ιμπραήμ Πασά στα ορεινά χωριά της Κυνουρίας οδήγησε στην πυρπόληση πολλών από αυτά ( Δολιανά, Άγιος Πέτρο, Πραστό κ.λ.π. ) και στην επιτυχή αντιμετώπισή του στη μονή Προδρόμου.
Το κάστρο του Παραλίου Άστρους οχυρωμένο και επανδρωμένο από το στρατιωτικό σώμα του Ζαφειρόπουλου (Άκουρου) αποτέλεσε βασικό στοιχείο για την συντήρηση της Επανάστασης στα δύσκολα ύστερα χρόνια της.
Αυτή είναι περιληπτικά η σημαντική προσφορά της Κυνουρίας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Σε λίγους μήνες ξεκινά ο εορτασμός για τα 200 χρόνια της Επανάστασης. Θεωρούμε ότι ο εορτασμός πρέπει να έχει παλλαϊκό χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις στα ιστορικά χωριά πρέπει να γίνει υπόθεση των τοπικών κοινοτήτων των πολιτιστικών και άλλων συλλόγων των απανταχού Κυνουριέων, αναδεικνύοντας όχι μόνο την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και συγχρόνως επισημαίνοντας την ερημοποίηση πολλών απ αυτά και την ανάγκη ανασυγκρότησης τους.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας να μας ενημερώσει:
α) αν έχει συγκροτηθεί επιτροπή σχετικά με τον εορτασμό αυτό και από ποιους
β) για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου και
γ) αν υπάρχει προϋπολογισμός για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε τοπική κοινότητα. (στα πλαίσια της διαφάνειας)
Η εποχή αυτή, λόγω της πανδημίας του covid 19 είναι ακατάλληλη για εορταστικές εκδηλώσεις αλλά, εάν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για τον επόμενο χρόνο, θα θέλαμε να ενημερωθούμε.
Να σημειώσουμε ότι πριν από δύο χρόνια είχαμε θέσει τα ζητήματα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είχε, τότε σε συνεδρίασή του, συμφωνήσει στις βασικές αυτές αρχές. Σας επισυνάπτουμε ένα μέρος από το σχετικό έγγραφο.
Τέλος σας γνωστοποιούμε, ότι είμαστε στη διάθεση του Δήμου για κάθε βοήθεια που περνά από το χέρι μας.
Σεπτέμβρης 2020

Οι κάτοικοι των Δολιανών
Κουρνέτα Βασιλική
Βέμμος Παναγιώτης
Ρούνης Ηλίας
Κουρνέτας Ιωάννης
Κουτίβα Αρετή
Τσιαμπάση Μαρία
Καραγιάννης Παναγιώτης του Κων/νου
Καραγιάννης Κων/νος του Παναγιώτη
Μητρομάρας Κωνσταντίνος
Γιόβας Αρίστος
Κοσυβάκης Γεώργιος
Καραγιάννη Χριστίνα
Καραγιάννης Κωνσταντίνος του Βασιλείου
Καραγιάννη Γεωργία- Σοφία
Κολοστούμπης Εμμανουήλ
Κοσυβάκη Γεωργία


ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ κατοίκων Άνω Δολιανών προς τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας
Άνω Δολιανά 10 Σεπτεμβρίου 2018
Ο οικισμός των Άνω Δολιανών έχει σημαντική ιστορική κληρονομιά, που στα επόμενα χρόνια θα λάβει ιδιαίτερη σημασία με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας της χώρας μας. Πιστεύουμε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, που περιλαμβάνει στα όρια του πολλά ιστορικά χωριά, ότι θα οργανώσει, έγκαιρα, αυτόν τον εορτασμό, κάνοντας ταυτόχρονα αποτίμηση των δύο αιώνων δραστηριότητας και ζωής. Παράλληλα, θα αναδείξει τα προβλήματα, που υπάρχουν. Ιδιαίτερα της οικονομικής συρρίκνωσης και ερήμωσης των ορεινών περιοχών και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς και σκοπιμότητες, η τοπική κοινωνία θα χαράξει μια νέα δημιουργική πορεία.
……………………………………………………………………………..

Σχετικές δημοσιεύσεις